Bal üretmek alanında uzman kişiler tarafından, seçilen ve yetiştirilen arılar ile yapılmalıdır. Hayvansal üretim ya da yaygın adı ile hayvancılık; ürünleri ve güçleri ile insanlara yararlı evcil hayvanların bakımı, beslenmesi, üretimi ve yetiştirilmesini kapsayan tarım koludur. Yağışlı yıllarda ot https://irfanbereketi.com/ verimine bağlı olarak hayvansal ürünlerin üretimi artarken az yağışlı yıllarda üretim azalmaktadır. Hayvancılık genel olarak hayvansal ürünlerin ve hayvan gücünün artan ihtiyaçlara cevap verebilmesi için ekonomik değere dönüştürülmesini amaçlayan bir meslek kolu olarak da düşünülmelidir.
Koyun yetiştiriciliğinin başlıca sorunları, et ve süt veriminin düşük olduğu yerli ırkın çoğunlukta olması ile kar örtüsünün uzun süre yerde kalması şeklinde sıralanabilir. Türkiye’de koyun ırkları; Marmara’nın güneyinde Karacabey merinosu (Görsel 2.89), Anadolu’nun batısında kıvırcık, iç ve doğu kesimlerde mor karaman (Görsel 2.90), Orta Anadolu’nun batısında da dağlıç şeklinde dağılış göstermektedir (Harita 2.13). Son yıllarda değerini büyük ölçüde kaybeden ipek böcekçiliği, artan teknoloji ve buna bağlı olarak üretimi yapılan sentetik ip ve kumaşların düşük maliyetleri nedeniyle önemini yavaş yavaş kaybeden hayvancılık koludur. Sığır besiciliği ve süt besiciliği bu alan içinde ayrıca ele alınması gereken hayvancılık türüdür. Gerek beslenmemizde ve gerekse endüstriyel ürünlerin üretilmesi için büyükbaş hayvancılık temel hayvancılık faaliyetlerinin başında gelmekte. Bal üretiminde en önemli unsur sağlıklı arıların bal ile birleşmesidir.
Son yorumlar
Türkiye’nin hemen her bölgesinde büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Yazların serin ve yağışlı geçtiği, çayır bitki örtüsünün yaygın olduğu Kuzeydoğu Anadolu önemli sığır yetiştirme alanıdır (Görsel 2.93). Nüfusun yoğun olduğu Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu’da ise sığır yetiştiriciliği ahır hayvancılığı şeklinde yapılmaktadır (Görsel 2.94).
- Zamanla, bu hayvanlar giderek daha da evcilleşti ve kolayca ulaşılabilir bir besin kaynağı haline geldi.
- Büyükbaş hayvancılık; sığırcılık, mandacılık, at, eşek ve katır yetiştiriciliğini kapsayan hayvancılık dalı.
- Yurdumuzun etrafı denizlerle çevrili, birçok akarsu ve tatlı su gölümüz olmasına rağmen balıkçılık gelişmemiştir.
- Ayrıca Doğu Karadeniz Bölümünün kıyı kesiminde yüksek nem ve gür çayırlardan dolayı koyun yetiştirilmez.
- Vahşi bir hayvanın insanlarla yakın ilişki kurarak kademeli olarak evcilleştirilmesinin aynı sürecinin, köpeklerin ve başlangıçta kedilerin de evcilleştirilmesinin yolu olduğu düşünülmektedir.
- Küçükbaş hayvancılık da yetiştirilebilecek hayvan türleri koyun ve keçidir.
- Sorusu geçimini hayvancılıkla yapan kişiler tarafından sıklıkla merak ediliyor.
- Yayınımız Common Sense Education, Internet Scout (Wisconsin Üniversitesi), Merlot (California Eyalet Üniversitesi), OER Commons ve School Library Journal tarafından eğitim amaçlı kullanım için incelenmiştir.
- Çelik, AA muhabirine, küçükbaş hayvancılık sektöründe 2024’te meydana gelen gelişmeler ve gelecek yıl beklentilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.
- Bundan dolayı hayvancılığımızın coğrafi dağılışında daha çok iklim etkilidir.
- Bu sınıflama üretimi yapılan hayvanların ve elde edilen ürünlerin türlerine göre değişiklik göstermektedir.
Bundan dolayı hayvancılığımızın coğrafi dağılışında daha çok iklim etkilidir. Küçükbaş hayvancılığı; koyunculuk, keçicilik, tavşan ve kürk hayvanı yetiştiriciliğini kapsayan hayvancılık dalıdır. İzlenen tarım politikaları ve yaşanan gelişmelere bağlı olarak tarımsal üretim miktarı sürekli artarken tarımın ülke ekonomisindeki payı giderek azalmıştır. Bunun başlıca nedeni, sanayi ve hizmetler sektöründe yaşanan ekonomik gelişmelerdir.
Çok daha fazla hayvansal ürün elde edilebilmesi, kaliteli ırkların yetiştirilmesini, beslenmesini, bakımını gerektirirken aynı zamanda ekonomiklik ilkesinin de göz önünde bulundurmasını zorunlu kılar. Bu nedenle hemen tüm hayvancılık faaliyetleri, maksimum ürün, minimum maliyet hedefler. Türkiye’nin iklim şartları genelde koyun yetiştiriciliğine elverişlidir. Düşük sıcaklık sebebiyle Doğu Anadolu Bölgesinin doğusunda yetiştiriciliği gelişmemiştir. Ayrıca Doğu Karadeniz Bölümünün kıyı kesiminde yüksek nem ve gür çayırlardan dolayı koyun yetiştirilmez.
ABD’ye süt ürünü ihracatı hazırlığı
İş gücünden yararlanılan, yük hayvanları at, eşek ve katır yetiştiriciliği, artan motorlu araçların yaygın olarak kullanılmasıyla önemini ve sayılarını büyük oranda kaybetmiştir. Büyükbaş hayvancılık; sığırcılık, mandacılık, at, eşek ve katır yetiştiriciliğini kapsayan hayvancılık dalı. Son araştırmalar hayvancılığın Asya ya da Yakın Doğu’dan ziyade Avrupada şu an Almanya olarak bilinen bölgedeki köpeğe benzer yaratıkların evcilleştirilmesi yoluyla başlamış olabileceğini ileri sürüyor. Ancak, bu çalışmalar daha önceki bölgelerden olan kanıtları hesaba katmakta başarısız ve sadece kurtların evcilleştirilmesine veya daha belirsiz bir şekilde doğrudan köpekle ilişkili olmayan ve kurt olmayan bir köpek cinsine odaklandığı gözüküyor. Öte yandan Mezopotamya, Çin ve Hindistan’daki yaygın evcilleştirmenin kanıtları, bu ülkelerin hayvancılıkla uğraşan ilk ülkeler arasında olduğunu, ardından Avrupa’nın da takip ettiğini gösteriyor.
Doğu Anadolu Bölgesi (batısı) ve G.Doğu Anadolu Bölgeleri de koyun yetiştiriciliği gelişmiştir. Kümes hayvancılığı; tavukçuluk, hindicilik, kaz ve ördek yetiştiriciliği, bıldırcın yetiştiriciliği, deve kuşu yetiştiriciliği gibi kanatlı hayvanların yetiştiriciliğini kapsayan hayvancılık dalı. Modern hayvancılıkta yüksek verim elde edilen hayvan cinsleri ahırlarda (Fotoğraf 2.101) beslenir.
Tarım-ÜFE yıllık yüzde 46,91 arttı
Çiftçi TV Dijital, Çiftçi TV’de yayınlanan programları daha sonra tekrar izleyebileceğiniz, ilgi alanınıza göre programları listeleyebileceğiniz ve izlemek istediğiniz kategorilere üye olup bildirimler alabileceğiniz bir platformdur. Çiftçi TV ekranlarında, hayvancılık ile ilgili yayınlanmış tüm bölümleri buradan izleyebilirsiniz. Oxford Üniversitesi de dahil olmak üzere çok sayıda eğitim kurumu bizi tavsiye etmektedir. Yayınımız Common Sense Education, Internet Scout (Wisconsin Üniversitesi), Merlot (California Eyalet Üniversitesi), OER Commons ve School Library Journal tarafından eğitim amaçlı kullanım için incelenmiştir.
Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Hayvan yetiştiriciliği tüm dünyada ve ülkemizde önemini korumuş ve her zaman ekonomik uğraş olarak devam etmiştir. Özel olarak düzenlenmiş havuzlarda bilimsel yöntemlerle ve ticari amaçla balık üretme işlemine de kültür balıkçılığı denir (Görsel 2.100). Ülkemizde kültür balıkçılığı ile daha çok alabalık, sazan, çipura ve levrek üretimi yapılmaktadır (Tablo 2.10). Devlet, ormanlara verdiği zarar nedeniyle kıl keçisinin sayısını azaltmaya yönelik bir politika izlemektedir. Ekonomik değeri oldukça yüksek olan bir diğer keçi türü de tiftik (Ankara) keçisidir (Görsel 2.92).
Ormanlara zarar verdiği için sayılarının azaltılması yoluna gidilmektedir. En fazla Akdeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgelerinde yetiştirilir. Kümes hayvancılığı içinde tavukçuluk; üretim miktarı ve potansiyeliyle başta gelmektedir.
Modern ahırlarda gerçekleştirilen bu etkinliğe besi hayvancılığı da denir. Arıcılık, bal ve bal mumu üretmek amacıyla Türkiye’nin çoğu yerinde yapılmaktadır (Görsel 2.97). Farklı iklim tiplerinin görüldüğü Türkiye, zengin ve çeşitlilik gösteren bitki örtüsüne sahiptir. Arıcılık faaliyetleri sonucu; bal, bal mumu, arı sütü, arı zehiri, polen, propolis gibi sağlık ve beslenme açısından son derece değerli ürünler elde edilmektedir (Görsel 2.98). Türkiye’de doğal ortam koşulları ve sosyo ekonomik nedenlere bağlı olarak küçükbaş hayvan sayısı çoktur (Tablo 2.5). Özellikle iç kesimlerde etkili olan yarı kurak iklim koşulları ile bozkır bitki örtüsünün varlığı, koyun yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapılmasına imkân sağlamaktadır.
- Kümes hayvancılığı; tavukçuluk, hindicilik, kaz ve ördek yetiştiriciliği, bıldırcın yetiştiriciliği, deve kuşu yetiştiriciliği gibi kanatlı hayvanların yetiştiriciliğini kapsayan hayvancılık dalı.
- Hayvancılık faaliyetleri; büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, arıcılık, tavukçuluk, su ürünleri yetiştiriciliği şeklinde sıralayabiliriz.
- Kambises askerlerinin kalkanlarına büyük tanrıça Bastet’in resmini çizdirerek ve dahası Mısır tarafından sevilen hayvanları ön saflara sürerek Mısır güçlerini bozguna uğrattı.
- Sağılan ve kesilen hayvan sayısı fazla iken ; üretilen et ve süt miktarı az ise Küçük baş hayvancılık gelişmiştir( Koyun yetiştiriciliği).
- Ormanlara zarar verdiği için sayılarının azaltılması yoluna gidilmektedir.
- Tarım ve hayvancılığın Türkiye ekonomisindeki payı, Cumhuriyet’in ilk yıllarında oldukça fazlaydı.
- Çiftçi TV Dijital, Çiftçi TV’de yayınlanan programları daha sonra tekrar izleyebileceğiniz, ilgi alanınıza göre programları listeleyebileceğiniz ve izlemek istediğiniz kategorilere üye olup bildirimler alabileceğiniz bir platformdur.
Bu tavsiyelerden bazılarının eski adımız olan Antik Tarih Ansiklopedisi altında listelendiğini lütfen unutmayın. Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. 5846 sayılı yasanın hükümlerine göre tamamen ya da kısmen kaynak gösterilse dahi kopyalanması yasaktır. İpek böcekçiliği; ipek böceğinden ipek ipliği üretmek amacı ile yapılan yetiştiriciliğe verilen ad. Platformdan en iyi şekilde faydalanabilmek için üye olabilir, gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz. Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gıda Hattı editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır.
- Ama en fazla Karadeniz Bölgesinin kıyı kesimi ile Doğu Anadolu Bölgesinde Erzurum-Kars Bölümünde gelişmiştir.
- Diyarbakır, Şanlıurfa, Antalya ve Bursa ipek böcekçiliğinin en fazla yapıldığı yerlerdir.
- Devlet, ormanlara verdiği zarar nedeniyle kıl keçisinin sayısını azaltmaya yönelik bir politika izlemektedir.
- Bolu, Sakarya, Balıkesir ve Manisa tavuk yetiştiriciliğinin en fazla olduğu yerlerdir.
- Ekonomik değeri oldukça yüksek olan bir diğer keçi türü de tiftik (Ankara) keçisidir (Görsel 2.92).
- Platformdan en iyi şekilde faydalanabilmek için üye olabilir, gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.
- Türkiye hayvancılığında et ve süt üretiminin büyük bölümü büyükbaş hayvancılıktan sağlanmaktadır (Harita 2.15).
- Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, arıcılık, ipek böcekçiliği, kümes hayvancılığı ile balıkçılık ülkemizdeki başlıca hayvancılık türleridir.
- MÖ 5400’de ilk Mezopotamya kenti Eridu’nun yerleşimi sırasında, hayvancılık yaygın olarak yapılıyordu ve evcilleştirilmiş hayvanlar evcil hayvan ve besin kaynağı olarak iş gücünde (çiftçilikte olduğu gibi) kullanılıyordu.
- Yorum yazarak Gıda Hattı Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz.
- Yaptığınız hayvancılık türünü ne için yaptığınızı da seçmeniz küçükbaş hayvancılık önemlidir.
Muğla, Manisa,İzmir, Balıkesir,Çanakkale, Ağrı, Erzurum, Hakkari, Rize (Anzer yöresinin balları çok ünlüdür.) ,Artvin , Ordu önemli bal üretim merkezlerimizdir. Sağılan ve kesilen hayvan sayısı az; üretilen süt ve et miktarı fazla ise orada Büyük baş hayvancılık (inek yetiştiriciliği) gelişmiştir. Sağılan ve kesilen hayvan sayısı fazla iken ; üretilen et ve süt miktarı az ise Küçük baş hayvancılık gelişmiştir( Koyun yetiştiriciliği).
Mucizevi bir besin olan balın üretimini kapsayan arıcılık, düşük maliyet ve işgücünün yüksek katma değere dönüştürüldüğü büyük bir endüstridir. Bal arılarının ürettiği bal, bal mumu, polen, arı sütü gibi besin değeri yüksek olan ürünlerin ekonomisine dayanan bir hayvancılık koludur. Hayvancılık denince akıllara ilk gelen tür büyükbaş hayvancılıktır. Sığırcılık, mandacılık, yük hayvanları olan at, eşek ve katır gibi hayvanların tarımını kapsayan büyükbaş hayvancılık, ekonomiye doğrudan ve dolaylı olarak sağladığı yararla büyük bir yere sahiptir. Su ürünleri yetiştiriciliği; avcılık faaliyetinden ayrı olarak, tatlı ve tuzlu suların ayrılmış bir bölümünde veya oluşturulan gölet ve havuzlarında, balık ve diğer deniz hayvanlarının yetiştiriciliğini kapsayan balıkçılık dalı. Bu tarihten kısa bir süre sonra, insanların örneğin akşam yemeği gibi sosyal toplantılarından arta kalan evcil hayvan kemiklerinin kanıtları ortaya çıkıyor; bahsedilen kemikler eski mutfaklardaki ateş kuyularında yapılan kazılarda keşfedilmiştir.
Kambises Mısır’ı fethetti ve hayvanların güvenliğini kendi özgürlüklerine tercih ettiği için Mısırlıları o kadar hor gördü ki, savaştan sonraki zafer yürüyüşü boyunca Mısırlıların yüzüne kedi fırlattı. Ayrıca arılar, tarımı yapılan bitkilerde tozlaşmayı sağlayarak doğadaki dengenin korunması ve tarımsal verimin artmasında önemli rol oynamaktadır (Tablo 2.9). Kars, Bitlis, Hakkâri, Rize, Ordu, Ankara, Muğla, Erzurum ve Konya arıcılık faaliyetleri sonucu üretilen ballarıyla ülke genelinde ön plana çıkan illerdir (Harita 2.16).
Evcilleştirilmiş hayvanlar, evcilleştirilmemiş dünyanın kaosuna karşıt olarak düzeni sembolize etmeye başladılar. Çelik, gençlerin kırsalda tutulmasının hayvancılık sektörü için de önemli olduğunu, gelecek yıl bu tür projelere yenilerinin eklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Hayvancılıkta bu yıl çok önemli gelişmeler yaşandığına dikkati çeken Çelik, Bakanlıkça hayvancılığın 5 yıllık yol haritasının belirlenmesinin sektör açısından senenin en önemli gelişmesi olduğunu söyledi.